Om

OM MARTINA

Martinas fokus är att på ett lättillgängligt och begripligt sätt sprida kunskap om dolda narcissister och toxiska chefer. Via personliga erfarenheter och kunskap inom subtilt och dolt våld, erbjuder hon teoretiska insikter och praktiska verktyg till alla som behöver. Martina kan anlitas som relationscoach och föreläsare. Hon medverkar även flitigt i press, media och poddar.


MARTINA SKOWRONSKA

Författare, samtalscoach och föreläsare.  


I samband med att Martina släppte boken Genomskåda narcissisten - En sann historia med farliga konsekvenser (Ekerlids, 2021), började den narcissistiska personlighetstypen diskuteras brett i medierna. Tidningarna har sedan dess skrivit åtskilliga spaltmeter om narcissister. Termer som förknippas med narcissistisk misshandel som gaslighting, traumabindning och triangulering började spridas till en bredare allmänhet. Martinas bok bidrog till att man började prata om att psykisk misshandel innebär så mycket mer än ett kontrollerande beteende med inslag av hot och stalking. Dittills fanns ingen bok om narcissistisk misshandel på svenska, i synnerhet ingen bok skriven utifrån ett personligt perspektiv. Det ledde till att Martina fick berätta om fenomenet i bland annat TV4 Nyhetsmorgon, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Alexander Pärleros podd Framgångspodden och Agneta Sjödins podd Så in i själen


Två år senare kom Martina ut med boken Toxiska chefer - Så hanterar du ledare som missbrukar sin makt (Ekerlids, 2023) i vilken hon fortsätter att berätta om hur destruktiva människor opererar i sina chefsroller. Ännu en gång blev det mediala intresset för hennes nästa bok stort och det toxiska ledarskapet blev ett hett ämne som omdebatterades i både branschpress och i allmänna medier. Martina fick återigen gästa TV4 Nyhetsmorgon och även i sin expertroll berätta om toxiska chefer i bland annat Aftonbladet, tidningen Chef och Sveriges Radio. I samband med lanseringen av boken har Martina skrivit en omtalad debattartikel om vikten av att som arbetgivare agera när det finns toxiska chefer i den egna organisationen. 


I och med den spridning som Martinas erfarenheter, insikter, reflektioner och kunskaper fått, har hon bidragit till att belysa de komplexa mekanismerna som sker vid psykisk/narcissistisk misshandel – oavsett om det dolda våldet sker i hemmet eller på arbetsplatsen.


Martinas drivkraft är att hjälpa de som haft oturen att utsättas för toxiska människor i sina privata eller professionella relationer. Martina erbjuder samtalscoaching och håller föreläsningar inom ämnet för att sprida kunskap till en bredare allmänhet.


Martina är utbildad magister i retorik och arbetar även med strategiska, operativa, rådgivande och samordnande arbetsuppgifter inom kommunikationsyrket. Hon har arbetat på marknads- och kommunikationsavdelningar i både privat och offentlig verksamhet.